Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı sunumda, enflasyon beklentilerine ilişkin olarak, "Gelinen noktada tutarlı bir dezenflasyon programı uyguluyoruz. Para politikasının güçlü şekilde konumlanması zaman alıyor. Dezenflasyon döneminin başındayız. Önümüzdeki ay büyük ihtimalle enflasyon yüzde 60 civarı, bir sonraki ay yüzde 50 civarı, bir sonraki ay da yüzde 50'nin bir tık altına inebilir" dedi.
Şimşek, 2024'ü, TCMB'nin de beklentisi doğrultusunda yüzde 38'lerde kapatacaklarını öngördüklerini ancak yüzde 42'ye kadar toleransları olduğunu dile getirdi. 2025'te enflasyonu yüzde 20'nin altına çekme hedefleri olduğunu dila getiren Şimşek, 2026'da da tek haneleri hedeflediklerini ifade etti.
Şimşek'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
"Bu sene, milli gelirde kişi başına, Dünya Bankası tanımına göre Türkiye ilk defa yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek.
Bu programı dar gelirli gruba yüklemeyeceğiz, herkes tarafından adil bir şekilde paylaşılmak zorunda. Vergide adaleti sağlamaya yönelik çaba içindeyiz.
Asgari ücretliler, sıfır gelir vergisi ödüyor. Eskiden en düşük gelir vergisi dilimi yüzde 22 idi. Biz bunu yüzde 15'e düşürdük. Tercihlerimiz nettir. En yüksek gelir vergisi durumunu da yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardık.
Büyüme modelimiz verimlilik kaynaklı olacak. Bu da rekabeti artıracak ve ihracat odaklı olacak.
Yakında Hazine'de bazı birimleri birleştireceğiz.
Cari harcamalarda yüzde 10'luk bir kesinti yaptık. Bu şekilde devam edecek. Yatırım harcamalarında yüzde 15'lik kaynağı dondurduk. Gıda arzına, yeşil dönüşüme ve OSB'lerin limanlara demir yollarına yönlendireceğiz bunu. Bizim program, geçici bir döngüdem ibaret değil. Esas rekabet gücünü artırmaya yönelik kapsamlı bir programdır.
Kayıt dışılıkla mücadelede amasız bir mücadele dönemine girdik.
Amacımız, vergilde adaleti ve etkinliği sağlamak, vergiledirilmemiş bir alan bırakmamak. Yük, dar gelirlilere yüklenmeyecek. Güçlü bir şekilde kayıt dışı olanlar üzerinden vergide adalet sağlanacak. Bazı muafiyetleri gözden geçiriyoruz.
Programımızın özü, sanayide dönüşümdür, yeşil dönüşümdür. Teknolojik dönüşümdür.
Zorlu bir dönemi geride bıraktık, epey bir mesafe kat etmemiz gerekiyor.
(Ar-Ge harcamaları) Biz size her türlü teşviği veriyoruz. Dünyada daha iyi bir teşvik varsa gelin önümüze koyun, niye yapmıyorsunuz?
(Eğitim) Son 20 yılda hem okumada hem amtematikte hem fende mükemmel bir iyileşme var. Derslik başına, öğretmen başına düşen öğrencide OECD ortalamasını yakaladık. ArGe harcamaları için her türlü teşvik var.
Eleştiriye açığız. Yapıcıysa rehber niteliğindedir, ufuk açıcıdır. İdeolojik saplantılarla yapılan eleştirilere açık değiliz.
Ayrıntılar geliyor...