ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre üyelerine bir mektup yazarak, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması çağrısında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından ABD'den de F-16 sürecine ilişkin adım atıldı.

1 yılı aşkın süredir Türkiye ve ABD arasında devam eden F-16 satın alımı görüşmeleri Biden yönetimi satışa destek vereceğini belirtse de Kongre engeline takılırken, İsveç'in Türkiye'den onay sürecinin fiili olarak olumlu sonuçlanmasıyla Biden yönetimi Kongre üyelerine mektup yazarak 20 milyar dolar büyüklüğündeki anlaşmayı onaylamalarını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Biden yönetiminin mektup adımından birkaç saat önce Türkiye'nin F-16 filosunun modernleştirilmesini desteklediklerini ancak Kongre'nin oynayacağı kilit bir rolü olduğunu da kabul ettiklerini açıklamıştı.

ABD Dışişleri'nden bugün yapılan açıklamada, "Türkiye parlamentosunun İsveç onayını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak süreç henüz tamamlanmış değil. Macaristan'ın adım atmasını bekliyoruz. Biden yönetimi Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etmesini destekliyor. Ancak kongrenin süreçte kilit rolü var" denildi.

Açıklamanın ardından Biden yönetiminin, ABD Kongresi'ne Türkiye'ye 50 milyar dolarlık F-16 uçağı satışının onaylanmasını içeren bir mektup gönderdiği bildirildi.

İsveç'in NATO üyeliği
İsveç'in NATO üyeliği başvurusu için beklediği vize TBMM'de onaylandı. Bir yılı aşkındır devam eden NATO'ya üyelik süreci, daha önce veto yediği Türkiye adına artık sonlandı. Türkiye'deki parlamentoda partiler İsveç için "terör" ve "NATO" için de güvenlik konusunda kutuplaşırken, Genel Kurul'dan istedikleri sonuç çıkan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO'ya katılımın kabul edilmesiyle İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. TBMM'ye teşekkür eden İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının beklendiğini belirtirken, 2022'de NATO Madrid Zirvesi'nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Muhtıra'ya dikkat çekerek, "Bu anlaşmalar devam ediyor. Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek" mesajı verdi. 
 
Almanya ve ABD de sonuçtan memnun kaldıklarını açıklarken, gözler Macaristan'a çevrildi. Zira Başbakan Viktor Orban, Macaristan'ın Türkiye ile birlikte hareket edeceğini duyurmuştu. Türkiye'den vizeyi alan İsveç, NATO üyesi olmak için artık önündeki tek sürece; şubat ayında açılacak Macaristan meclisindeki oylamaya kilitlendi.