Uzun süredir bacak ve ayaklardaki problemlerle ilişkilendirilen yüksek kan şekerinin, bazen enfeksiyona ve hatta amputasyona yol açabilen ağrılı ülserlere de neden olduğu düşünülüyor.

Bu durum aynı zamanda vücudun üst kısmındaki kas ve kemik problemleriyle de bağlantılı görülüyor, ancak İngiltere’deki Exeter Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, bunların doğrudan yüksek kan şekerinden kaynaklandığına dair kanıt sağladı.

Araştırma için, 370 bin katılımcının genetik verilerini analiz edildi.

Hiperglisemi olarak bilinen kontrolsüz yüksek kan şekeri geliştirme durumu daha yüksek olanların aynı zamanda dört hastalık geliştirme olasılığının da daha yüksek olduğuna dair güçlü kanıtlar buldular.

İlki eklemdeki bağ dokusunun kalınlaşarak sertliğe ve rahatsızlığa neden olduğu donmuş omuz, ikincisi bilekte sıkışan sinirlerin uyuşukluğa, karıncalanmaya ve iğnelenmelere neden olduğu karpal tünel sendromu, üçüncüsü eldeki bağ dokusunun kalınlaşıp sıkılaştığı ve parmakların içe doğru bükülmesine neden olan Dupuytren hastalığı ve yalnızca bir parmağı etkileyen benzer bir durum olan tetik parmaktır.

BUNA GÖRE TEDAVİ UYGULANABİLİR
Çalışma, hipergliseminin zamanla vücutta ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) olarak adlandırılan ve proteinler, yağlar ve DNA'nın kan dolaşımındaki şekerlerle karıştığı zaman oluşan bir maddenin düzeylerini artırdığını öne sürüyor.

Dupuytren hastalığı olan kişilerin ellerinde ve donmuş omuzu olan kişilerin omuzlarında bulunan AGE'lerin birikmesinin, sorunlara neden olan tendonların, eklemlerin ve bağ dokularının hasar görmesine ve kalınlaşmasına neden olduğuna inanılıyor.

Araştırmanın lideri Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Harry Green, “Çalışmamız sürekli olarak uzun vadede yüksek kan şekerinin bu üst ekstremite rahatsızlıklarına neden olduğunu gösteriyor.”

“Artık bunları diyabet komplikasyonları olarak sınıflandırabiliriz. Diyabet hastalarını tedavi eden klinisyenlerin klinikteki bu komplikasyonların farkında olması gerekir, böylece en iyi tedavi yolları konusunda tavsiyelerde bulunabilirler.” dedi.

Uzmanlar tempolu yürüyüşü öneriyor: Tip 2 diyabet riskini azaltıyor