Britanya'da yeni İşçi Partisi hükûmetinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Gazze'de savaş suçu işlediği iddiasıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarıp çıkarmama konusunda karar vermesini geciktirme teklifinden vazgeçmesi bekleniyor.
Bu gelişme, Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı Keir Starmer'ın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a Filistinlilerin bir Filistin devleti kurmaya hakları olduğuna inandığını söylemesiyle yaşandı. Starmer, pazar günü Abbas ile Gazze'de "devam eden acılar ve yıkıcı can kayıpları" hakkında konuşmuştu.
İsrail Başbakanı Netanyahu ile de görüşerek Gazze'de ateşkesin "açık ve acil" bir ihtiyaç olduğunu belirten Britanya Başbakanı Starmer'ın görüşmede dile getirdikleriyle ilgili "Filistin Yönetimi'nin etkin bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için gerekli mali kaynaklara sahip olması da dahil olmak üzere, iki devletli bir çözüm için uzun vadeli koşulların sağlanmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi" denildi.
Britanya, UCM'nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi olamayacağını iddia ediyordu
İşçi Partisi yetkilileri, partinin, merkezi Lahey'de bulunan UCM'nin Gazze üzerinde yargı yetkisi olduğuna inanmaya devam ettiğini bildirdi. Önceki hükûmet tarafından UCM'ye yapılan bir başvuruda Britanya, mahkemenin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi olmadığını iddia etmişti. Britanya'nın itiraz başvurusu 10 Haziran'da gizli olarak yapılmış ancak iki hafta önce UCM tarafından açıklanmıştı.
Mahkemenin ön yargılama dairesi Britanya'ya talebinin tamamını sunması için 12 Temmuz'a kadar süre vermişti, ancak yeni hükümetin bunu yapması artık pek olası görünmüyor. Bu gelişme, UCM ön yargılama dairesinin tutuklama emri talebine ilişkin kararındaki olası gecikmeyi ortadan kaldırıyor.
Britanya yasal itirazında UCM'nin İsrail vatandaşlarının tutuklanmasına karar verip veremeyeceğini sorgulamıştı. Dışişleri Bakanlığı, Filistin makamlarının Oslo anlaşmaları uyarınca İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi olmadığını ve sonuç olarak yargı yetkisini UCM'ye devredemeyeceklerini savunmuştu.
Dışişleri Bakanı David Lammy, bu hafta Filistin yardım çalışmaları ajansı UNRWA'nın gelecekteki finansmanı, önceki hükûmete verilen ve Britanya'nın silah satışlarının İsrail tarafından uluslararası insancıl hukuku ihlal edecek şekilde kullanılma riski bulunmadığını söyleyen hukuki tavsiye gibi konuları gözden geçirmeye başlayacağını söyledi.
Britanya, bir düzine kadar çalışanının 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırıda yer almış olabileceğinin iddia edilmesinin ardından UNRWA'ya fon sağlamayı reddeden birkaç ülkeden biri oldu. Britanya'nın ajansa sağladığı fonun mayıs ayında yeniden başlaması gerekiyordu ancak Muhafazakar hükümet Birleşmiş Milletler soruşturmasının sonucunu bekleyeceğini söyledi.