Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni raporunda cep telefonları ve beyin kanseri arasındaki ilişkiye odaklandı. Bulgular, ilişkinin olmadığı yönünde.

2000’lerin başında cep telefonlarının kullanımı artarken, radyo dalgalarının kansere sebep olduğuna dair inanç da hızla yayılıyordu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ - WHO) destekli yeni bir sistematik inceleme, cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri arasında bir bağlantı bulunmadığını ortaya çıkardı.

Bulgular, on yıldan uzun süre kullanım, arama sayısı veya telefonda konuşma süresi gibi pek çok farklı konuda herhangi bir ilişki bulamadı.

Chip'in yer verdiği inceleme, 1994 ile 2022 arasında yayınlanan ve toplamda 22 ülkeden katılımcıları içeren 63 çalışmayı da içeren 5 binden fazla çalışmayı analiz etti.

Avustralya Radyasyon Koruması ve Nükleer Güvenlik Ajansı (ARPANSA) tarafından yönetilen araştırma, diğer baş ve boyun kanserleriyle de bir bağlantı bulamadı. Bu veriler, DSÖ’nün radyo dalgası maruziyetinin insan sağlığı üzerindeki etkisini inceleyen Çevresel Sağlık Kriteri Monografisi’nin yayınlanmasından önce yayınlandı.

ARPANSA'nın sağlık etkisi değerlendirme yardımcı müdürü ve başyazarı Ken Karipidis, yaptığı açıklamada şunları aktardı:

''İnsan gözlemsel çalışmalarının bu sistematik incelemesi, IARC tarafından incelenen veri setine kıyasla çok daha büyük bir veri setine dayanıyor ve daha yeni ve daha kapsamlı çalışmaları da içeriyor, bu nedenle kablosuz teknolojiden gelen radyo dalgalarına maruz kalmanın insan sağlığı için bir tehlike olmadığından daha emin olabiliriz."