Sosyal medyanın giderek ele geçirdiği bir dünyada insanlar, sağlıklarını riske atmak anlamına gelse bile, Instagram veya TikTok’ta “mükemmel imaj”a ulaşmak için büyük çaba harcamaya hazırlar.

Dünya çapında 600 bin kişiyi kapsayan 90 çalışmanın meta-analizi, ergenlerde kilo verme ürünleri kullanımının genel yaygınlığının yüzde 5,5 olduğunu buldu.

Araştırmaya doktor reçetesi olmadan alınan diyet hapları, müshil ve diüretikler gibi kilo verme ilaçları ve diyet takviyeleri dahil edildi. 

Avustralya'daki araştırmacılar tarafından yürütülen araştırmada, ürünlerin kullanımının kızlar arasında erkeklere göre daha yüksek olduğu ve ülkeler arasında farklılık gösterdiği ortaya çıktı.

Cinsiyetler arasında, erkeklere kıyasla bir önceki hafta kilo verme ürünü kullandığını belirten kadınların sayısı neredeyse iki kat fazlaydı; bu oran sırasıyla yüzde 5,4'e karşılık yüzde 2,8'di.

MÜDAHALE ŞART
Araştırmacılar, bulgularına dayanarak, etkisiz ve uzun vadede sağlık açısından zararlı olarak nitelendirdikleri bu ürünlerin kullanımının azaltılmasına yönelik müdahaleler yapılması çağrısında bulundu.

Meta-analize dahil edilen ülkeler arasında, ergenler arasında zayıflama ürünlerinin reçetesiz kullanımı yüzde 1,6 ile en düşük Avustralya'da, en yüksek ise yüzde 6,7 ile Brezilya'da gerçekleşti.

Araştırmaya katılan diğer ülkeler arasında yüzde 2,4 ile Güney Kore, yüzde 3,5 ile İsrail, yüzde 3,7 ile Yeni Zelanda ve yüzde 6,1 ile ABD yer alıyor.