Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetimini yıkmak için 12 yıl önce seferber olup cihatçıları destekleyen ülkelerin başında gelen Fransa, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında 2013'teki kimyasal saldırılara karıştığı iddiasıyla uluslararası tutuklama emri çıkardı. Fransız medyasına konuşan yargı kaynakları ve davacılara göre uluslararası tutuklama emri, Esad'ın Ağustos 2013'te Şam yakınlarındaki Duma ve Doğu Guta'da 1400'den fazla kişinin ölümüne yol açtığı söylenen saldırılarda insanlığa karşı suçlara suçlarla savaş suçlarına ortak olduğu şüphesine dayandırıldı. Ancak o zamandan beri Doğu Guta kimyasal saldırısının ABD ile Batılı müttefiklerinin taşeronluğunu yapan bölge ülkeleri tarafından desteklenen cihatçıların işi olduğuna dair pek çok haber yayımlanmıştı.

Paris Mahkemesi'nin insanlığa karşı suçlarla ilgili birimi 2021'den bu yana Suriye'deki kimyasal saldırıları araştırıyor. Fransa, iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar konusunda dünya çapında yargı yetkisine sahip olduğu iddiasında.

MAHİR ESAD VE 2 YETKİLİ DAHA

Fransız medyasına göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yanısıra kardeşi, 4 Tümen'in komutanı Tümgeneral Mahir Esad ve 2 general hakkında da uluslararası tutuklama emri çıkarıldı.

'BİLGİSİ OLMADAN GERÇEKLEŞEMEZ'

Soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve Suriye Arşivi'nin şikayet başvurusunun ardından geldi. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan SCM Başkanı Mazen Derviş, "Bu çok büyük bir gelişme. Bağımsız yargı yetkisi, kimyasal saldırının Suriye Devlet Başkanı'nın bilgisi olmadan gerçekleşemeyeceğini, sorumluluğu olduğunu ve sorumlu tutulması gerektiğini kabul ediyor" dedi. Derviş, Esad ve diğerlerine karşı şikayet başvurularının 'ilk elden tanık ifadeleri ve Suriye askeri komuta zincirine dair derin analizle' desteklendiğini söyledi.

TÜM KİMYASAL SİLAH CEPHANELİĞİNİ TESLİM ETMİŞTİ

Birleşmiş Milletler'in (BM) Guta raporunda sarin gazı kullanıldığına dair açık kanıtların olduğu ifade edilmişti. ABD'nin hedef gösterdiği Suriye, Rusya’nın arabuluculuğuyla 2013 yılında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) üye olup tüm kimyasal silah cephaneliğini teslim etmeyi kabul etmişti.

HERSH NE DEMİŞTİ?

ABD'li bağımsız araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, 2013 sonunda yayımladığı makalede, Guta'daki sarin gazı saldırısının Kaide'nin Suriye kolu Nusra'nın işi olduğunu öne sürmüştü. Pulitzer ödüllü saygın gazeteci, Nisan 2014'te yayımladığı makalede saldırının Tayyip Erdoğan’ın bilgisi, MİT ve jandarmanın katkısı ile Nusra tarafından düzenlendiğini ve tüm bunları anlatan bir ABD istihbarat raporu olduğunu iddia etmişti.