İsrail'in Gazze savaşı, Filistin sorununun niçin "Bütün sorunların anası" olarak nitelendiğini bir kez daha ortaya koydu. İsrail'in Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 24 bini geçerken, bölgesel savaş uyarılarının yapıldığı Ortadoğu'da "Pandora'nın Kutusu" epeyce aralanmış durumda.
İsrail ile Hizbullah'ın karşılıklı saldırılarının sürdüğü, Direniş Ekseni'nin Yemen ayağı Husilerin Kızıldeniz'de deniz ticaretini hedef aldığı, ABD ile İngiltere'nin Yemen'de Husilere ait hedefleri vurduğu bir ortamda, son olarak İran'ın geçen ayki IŞİD saldırılarına misilleme gerekçesiyle Suriye'de İdlib ve Irak'ta Erbil'in yanı sıra Pakistan'ı da hedef alması, denklemi iyice karmaşıklaştırdı.
Gelinen noktada, 7 Ekim'den beri Gazze'yi bombalayan İsrail, kuzey sınırında da Hizbullah'la "düşük yoğunluklu" bir savaş içinde. Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana Filistinlilerle dayanışma için Lübnan sınırından roketler fırlatarak İsrail'i "meşgul ediyor." Sınırdan binlerce vatandaşını tahliye eden İsrail ise Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini sık sık yoğun bombardımana tutuyor.
IRAK'I ABD DE VURDU
Irak ve Suriye'de İran yanlısı silahlı gruplar Amerikan üslerine insansız hava araçlarıyla çok sayıda saldırı girişiminde bulunurken, Washington da 26 Aralık 2023 günü Bağdat'ın güneyindeki Hilla kentinde İran yanlısı Kataib Hizbullah örgütünün karargahına gece boyunca hava saldırıları düzenledi. ABD, 4 Ocak'ta da Bağdat'taki Irak İçişleri Bakanlığı kompleksi içinde bulunan Haşdi Şabi karargahına SİHA saldırısı düzenleyerek önde gelen komutan Ebu Takavi'yi öldürdü. Irak hükümeti, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin varlığını tamamen sonlandırma sürecini başlattıklarını açıkladı.
YEMEN'DE AMERİKAN SALDIRILARI HUSİLERİ CAYDIRMADI
Haritanın daha güneyinde ise Kızıldeniz'in suları kaynama noktasına gelmiş durumda. Direniş Ekseni'nin Yemen ayağını oluşturan Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ve Batı'nın sessizliğine misilleme olarak Kızıldeniz'deki deniz ticaretini hedef alıyor. Dünyanın en önemli deniz ticareti yollarından biri olan bölgedeki Husi saldırıları nedeniyle petrol devi Shell dahil çok sayıda şirket, Hint Okyanusu'nu Kızıldeniz ve Süveyş kanalı üzerinden kestirme şekilde geçip Akdeniz'e bağlanmak yerine Ümit Burnu'nu dolaşma kararı aldı.
Husilerin birçok firmanın tedarik zincirini kırılma noktasına getirmesi ve saldırıların petrol fiyatlarını etkilemeye başlaması üzerine, ABD ve İngiltere geçen haftadan beri düzenli olarak Yemen'de Husi hedeflerine hava saldırısı düzenlemeye başladı. "Boyun eğmeyeceklerini" açıklayan Husiler ise son olarak, Vietnam'dan İsrail'e giden Malta bayraklı Yunan yük gemisi Zografia'ya Kızıldeniz'den kuzeye yol alırken füze saldırısı düzenledi.
İRAN'DAN ÜÇ ÜLKEYE SINIRÖTESİ SALDIRI
İran ise ay başında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümü için Kirman'daki mezarı yakınında düzenlenen anma töreninin hedef alındığı saldırıya üç ülkede misilleme yaparak denkleme ağırlığını koydu. Devrim Muhafızları, en az 94 kişinin ölümüne neden olan ve IŞİD'in üstlendiği saldırıların ardından Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetindeki IŞİD hedeflerinin yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'i ve Pakistan'ı hava saldırılarıyla hedef aldı.
İran Devrim Muhafızları, Erbil'deki füze saldırısını "Mossad karargahını hedef alma" iddiasıyla gerekçelendirdi. IKBY'nin yanı sıra Bağdat yönetimi de bu saldırıya sert tepki gösterdi. Irak Dışişleri İran'ın Bağdat Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağırıp protesto notası verdi; aynı zamanda İran'ı Birleşmiş Milletler'e de şikayet etti. Pakistan da İran'ın saldırılarında iki çocuğun öldüğünü, üç kişinin yaralandığını açıklayarak Tahran Büyükelçisi'ni geri çekti.
TÜRKİYE, IRAK VE ROJAVA'DAKİ HAREKÂTLARINA HIZ VERDİ
Tüm bu gelişmelerin gölgesinde, Ankara'nın da 7 Ekim sonrası süreçte hem Rojava'da hem de Irak'ın kuzeyindeki harekâtlarını yoğunlaştırması dikkat çekti.