İstanbul Planlama Ajansı Başkanı, şehir plancısı Buğra Gökce, İstanbul'da konut fiyatlarının İspanya'nın en pahalı kentlerinden olan Barcelona'yı nasıl geçtiğini kalem kalem anlattı. 

Gökce, sosyal medya paylaşımında, Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş'taki ortama satılık konut fiyatlarının Barcelona'nın tüm bölgelerinden daha pahalı hale geldiğini ifade etti. Gökce, İstanbul'da birçok ilçedeki kiraların da Barcelona'dan daha pahalı olduğunun altını çizdi. 

Çözüm önerilerinde bulunan Gökce, sosyal konutun önemine dikkat çekerken, yabancılara konut yoluyla vatandaşlığın askıya alınması gerektiğini söyledi. 

Gökce'nin paylaşımı şöyle: 

"Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy'deki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona'da bir bölge hariç, diğer tüm bölgelerden daha pahalı. Örneğin Bakırköy'de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin iken aynı fiyata Barcelona Valles Oriental bölgesinde ev almak mümkün.

Konut kiralarında da İstanbul'un bir çok ilçesi Barcelona'dan daha pahalı. Örneğin Eyüpsultan'da ortalama konut kirası 25 bin 513 lira düzeyindeyken Barcelona'nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün.

İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 22 bin 535 liraya çıkarken, 2018 - 2024 döneminde ortalama satılık konut bedeli yüzde 888, kira bedeli yüzde 1025 arttı.

İstanbul'daki konut ve kira bedelinin Barcelona'yı geçecek noktaya gelmesi uygulanan politikaların bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de konut piyasası dengesini kaybederken, vatandaşlarımız da uygun fiyatlı güvenli konut bulmakta zorlanıyor.

Çözüm:

Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır.

Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.

Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü arttırılmalıdır.

Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması birçok dünya kentinde olduğu gibi konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır."