Dünya

İsveç için geri sayım; Macaristan Başbakanı Orban, NATO Genel Sekreteri'yle görüştü: İsveç'in üyeliğini destekleyeceğiz

Türkiye'den vizeyi alan İsveç, NATO üyesi olmak için artık önündeki tek sürece; şubat ayında açılacak Macaristan meclisindeki oylamaya kilitlendi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesinde, hükümet olarak İsveç'in NATO'ya üyeliğini desteklediklerini belirtti.

Sosyal medya hesabı X'ten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamada bulunan Orban, "(Stoltenberg'e) Macar hükümetinin, İsveç'in NATO üyeliğini desteklediğini bir kez daha teyit ettim. Ayrıca, Macaristan Ulusal Meclisini, İsveç'in katılımı lehinde oy kullanmaya ve mümkün olan ilk fırsatta onaylamayı sonuçlandırmaya çağırmaya devam edeceğimizi de vurguladım." ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise X'ten yaptığı paylaşımda, Orban ile yaptığı telefon görüşmesinin iyi geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Başbakan (Orban) ve hükümetinin İsveç'in NATO üyeliğine verdiği açık desteği memnuniyetle karşılıyorum. Parlamento yeniden toplanır toplanmaz (İsveç'in üyeliğinin) onaylanmasını sabırsızlıkla bekliyorum."

Orban, dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin müzakerelerde bulunmak üzere İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson'a bir davetiye mektubu gönderdiğini bildirmişti.

Bunun üzerine İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, basına yaptığı açıklamada, Macar lider Orban'ın teklifiyle ilgili "Bu noktada müzakere etmek için bir neden görmüyorum. Elbette umduğumuz şey Macaristan'ın, üyeliği mümkün olan en kısa sürede onaylamasıdır" demişti.

İsveç'in NATO üyeliği başvurusu için beklediği vize TBMM'de onaylandı. Bir yılı aşkındır devam eden NATO'ya üyelik süreci, daha önce veto yediği Türkiye adına artık sonlandı. İsveç için yapılan oylama ise Genel Kurul'da yalnızca muhalefetle iktidarı değil, Cumhur İttifakı ortaklarından "Evet" diyen AKP ve MHP ile "Hayır" oyu veren Yeniden Refah'ı da ters düşürdü. Millet İttifakı'nın eski ortakları da İsveç'in NATO'ya üyeliğine yeşil ışık noktasında ayrıldı. Türkiye'deki parlamentoda partiler İsveç için "terör" ve "NATO" için de güvenlik konusunda kutuplaşırken, Genel Kurul'dan istedikleri sonuç çıkan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO'ya katılımın kabul edilmesiyle İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. TBMM'ye teşekkür eden İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının beklendiğini belirtirken, 2022'de NATO Madrid Zirvesi'nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Muhtıra'ya dikkat çekerek, "Bu anlaşmalar devam ediyor. Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek" mesajı verdi. Almanya ve ABD de sonuçtan memnun kaldıklarını açıklarken, gözler Macaristan'a çevrildi. Zira Başbakan Viktor Orban, Macaristan'ın Türkiye ile birlikte hareket edeceğini duyurmuştu. Türkiye'den vizeyi alan İsveç, NATO üyesi olmak için artık önündeki tek sürece; şubat ayında açılacak Macaristan meclisindeki oylamaya kilitlendi.