Dünya

Norveç, İrlanda ve İspanya; Filistin devletini resmen tanıdı: "Sürecin sonu değil, başlangıcı"

İspanya, Norveç ve İrlanda; Filistin devletini resmen tanıdı. Üç ülke de bugün daha önce duyurdukları tanıma kararını yasallaştırdı. Böylece Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükseldi. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, tanıma kararının ardından önceliğin ateşkesi sağlamak olduğunu söylerken İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, "Filistin'in tanınması bir sürecin sonu değil, başlangıcıdır" dedi. 

Bakanlar Kurulu kararıyla Filistin devletini tanıma kararını resmîleştiren İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, televizyona yaptığı konuşmada "Bu tarihi bir karar ve tek bir amacı var, o da İsrailliler ve Filistinlilerin barışa ulaşmasına yardımcı olmaktır" dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de Filistin devletini resmi olarak tanımalarının ardından yaptığı konuşmada, bundan sonraki öncelikli adımlarının "ateşkesin sağlanması için çalışmak" olduğunu söyledi.

Slovenya da tanıyabilir
"İspanya'nın bugün itibarıyla bulunduğu yer, dünyadaki çoğunluğun arasına dahil olmaktır. İspanya, tarihin doğru tarafında yer almıştır. Filistin devletini tanıyan ülkelerin sayısı bugün 146'ya çıkmıştır. Bunların 8'i de AB ülkesidir" diyen Albares, Slovenya'nın da yakın zamanda Filistin devletini tanıyacağını ve ne kadar çok ülke bunu yaparsa barışa ulaşmanın o kadar yakın olacağını ifade etti.

İspanya: Öncelik ateşkes
Albares, bundan sonraki süreç için ise "Öncelik ateşkes. Bu olmadan adım atmak imkansız. Ateşkes sağlanmadan kimse parmağını kımıldatmıyor. Barış ve iki devletli çözümü konuşmamız için ateşkes sağlanmalıdır." dedi.

İrlanda: Filistin'in tanınması sürecin sonu değil, başlangıcı
İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığını duyurarak, "Filistin'in tanınması bir sürecin sonu değil, başlangıcıdır. Barış arayışına ve Filistin devletinin inşasına destek vermeye derinden bağlıyız" ifadesini kullandı.

Micheal Martin, kabine toplantısının ardından ülkesinin Filistin devletini resmen tanıma kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Martin, İrlanda hükümetinin kararının Filistin devletiyle tam diplomatik ilişkilerin kurulmasına izin verdiğini belirterek, "Filistin makamlarının resmi talebine bağlı olarak İrlanda hükümeti, İrlanda'daki Filistin misyonunun statüsünü büyükelçiliğe yükseltecek ve Filistin devletinden İrlanda'ya bir büyükelçi atanmasına izin verecek" ifadesine yer verdi.

Martin, "İrlanda, bu korkunç çatışmayı ve insani felaketi durdurabilecek, tüm esirlerin serbest bırakılmasını sağlayabilecek ve İsrail devletiyle barış ve güvenlik içinde var olan egemen, bağımsız Filistin devleti vizyonunu hayata geçirebilecek siyasi yolun oluşturulması için Filistin yönetimi, AB ve uluslararası ortaklarımızla yakın çalışmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Norveç: Dönüm noktası
Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu "özel günü" Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi.

İki devletli çözüm konusunda İsrail’in "yapıcı taahhütte" bulunmamasını eleştiren Eide, ülkesinin "30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri" olduğunu vurguladı.

Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Filistin dışişleri bakanları yarın Madrid'e gidiyor
Yarın Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Filistin dışişleri bakanları ile İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri'nin Madrid'e giderek Başbakan Pedro Sanchez ile görüşeceği öğrenildi. Ardından Dışişleri Bakanlığı binasında hep birlikte toplantı yapacaklarını açıklayan İspanya Dışişleri Bakanı Albares, bu ziyaretin amacının, İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararına destek verilmesi ve bundan sonra yapılacaklara ilişkin kararlar alınması olduğunu söyledi.

"Barış ve istikrar Arap ülkelerinin büyük çıkarınadır" diyen Albares, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin ise 3 Haziran'da Madrid'e gideceğini duyurdu.