Sağlık

Oturma pozisyonunuz sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Yapılan bir araştırmada, 30 dakika boyunca bacak bacak üstüne atarak oturmanın kan basıncını önemli ölçüde yükselttiği bulundu.

Healthline Wellness Wire'a göre, bacak bacak üstüne atarak oturmak, kalça bölgesindeki kaslarda baskıya ve kalça ile pelvisin kaymasına neden olabilir.

Diğer sorunlu oturma pozisyonları da belkemiğinizi ve kaslarınızı zorlayabilir. Bunlar arasında, omurganızı eğerek bir tarafa doğru çökmüş şekilde oturmak; dizlerinizi, ayak bileklerinizi veya kollarınızı çaprazlamak; uzun süre, ara vermeden aynı pozisyonda oturmak ve aynı pozisyonda uzun süre ekrana bakmak yer alıyor.

Daha iyi oturma stili benimsemek, baş ağrılarını ve omuzlarınızdaki, boynunuzdaki ve sırtınızdaki kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olabilir. Pratik gerektirebilir ancak nasıl oturacağınızın farkında olmak sağlığınız için harikalar yaratabilir.

İşte sağlıklı bir şekilde oturmak için yapmanız gerekenler...

BUNLARI YAPIN
• Çalışırken dik oturabileceğiniz ve düz karşıya bakabileceğiniz şekilde bilgisayar ekranınızı ayarlayın.

• Ayaklarınızın yere düz bastığından ve dizlerinizin 90 derecelik bir açıyla büküldüğünden emin olun. Bunun için bir ayak dayanağı kullanmanız gerekebilir.

• Dirseklerinizi yanınızda tutun ve kollarınızla 90 derecelik bir açı oluşturun.

• Omuzlarınızı gevşetin. Gergin kasları rahatlatmak için omuzlarınızı periyodik olarak nazikçe yukarı ve geri yuvarlayın.

• Gün boyunca sık sık, en azından her saat başı yürüyüş molaları verin.

• Çok fazla oturmanın bilişsel gerileme riskinizi artırabileceğini ve fiziksel sağlığınıza zarar verebileceğini unutmayın.

JAMA Network'te yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, İngiltere'de 60 yaş ve üzeri yaklaşık 50.000 yetişkini takip etti ve "hareketsiz şekilde geçirilen daha fazla zamanın her nedene bağlı demansın daha yüksek görülme sıklığıyla önemli ölçüde ilişkili olduğunu" buldu.

Bununla birlikte araştırmalar, haftada 140 dakika aktif egzersiz yapmanın, hareketsiz bir yaşam tarzının neden olduğu artan ölüm riskini ve özellikle kalp hastalıklarını telafi edebileceğini gösteriyor.