Politika

TİP heyeti Kurtulmuş ile görüştü: 'Meclis, Can Atalay için 15 Ağustos'tan önce toplansın'

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Meclis’te Hatay Milletvekili Can Atalay gündemiyle bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Erkan Baş, 15 Ağustos'tan önce olağanüstü toplantı yapılmasını istediklerini vurguladı. Baş şunları söyledi:

"Bizim talebimiz, beklentimiz bir an önce Can Atalay'ın Meclis kütüğüne kaydının yapılması. Meclis'in bir değerlendirme yapması gerekiyor. Talebimiz Meclis'in olağanüstü toplantıyla görüşmesi. Meclis'te temsil edilen partilen tümüyle görüşme yapıldı. Bizim beklentimiz 15 Ağustos'taki olağanüstü toplantıdan önce Meclis'in toplanması. AYM kararı varken başka bir gündemle toplanılması doğru değil. 15'inde sanki AYM'nin kararı yokmuş gibi Meclis'in rutin çalışması mümkün değil. Yarın dilekçemizi teslim edeceğiz. 15 Ağustos'tan önce olması gerektiğinde ısrarcıyız. CHP, DEM Parti, Saadet, Gelecek grupları, DEVA destek vereceğini söyledi, DP destek vereceğini söyledi. Tüm muhalefetin birlikte tutum aldığı bir şey. Meclis bir karar vermedi aslında, o işlem yok hükmündedir. Can Atalay milletvekili görevine başlamıştı zaten. O karar yok hükmündeydi, kesinti yarattı. Daha önce Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu kararı var benzer diyebileceğimiz. "

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Gezi davasından 18 yıl hapis cezasının gerekçe gösterilerek vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgili gerekçeli kararı, 1 Ağustos’ta Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararın ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Atalay'ın durumunu görüşmek üzere randevu talep etmişti. TBMM Başkanlığı, TİP’in randevu talebine olumlu dönüş yaptı.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçildi. Kaydı yapılan ve komisyon görevlerine de getirilen Atalay Gezi davasında tutuklu bulunduğu için yemin edemedi. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen Yargıtay buna karşı harekete geçti.

Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ile arasında krize dönüşen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili kararında, düşürmenin yok hükmünde olduğunu belirtti.

Kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Yüksek Mahkeme, 4’e karşı 10 üyenin oyuyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasına ilişkin kararının hukuki değerden yoksun olduğuna, bu nedenle bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde sayılması talebinin karara bağlanmasına yer olmadığını belirterek, TBMM Başkanlığı’na bu kararın uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğunu anımsattı. (HABER MERKEZİ)