Yaşam

Yiyecek aynı sonuç farklı: “Vegan” yerine “sağlıklı” tercihi

Yeni bir araştırmaya göre, insanların “vegan” etiketinin yer aldığı gıdaları satın alma olasılıkları daha düşük çıktı.

Araştırmalar et ve süt ürünleri alımını sınırlamanın ve daha fazla meyve ve sebze yemenin kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet ve kanser riskini azalttığını gösterdiğinden pek çok kişi vegan beslenmeye yöneliyor.

Ancak son araştırma, insanların hâlâ “vegan” etiketi taşıyan yiyecekleri yemeye isteksiz olduklarını ve alternatif terimlere daha iyi yanıt verdiklerini gösteriyor.

Elde edilen verilere göre, hediye bir yiyecek sepetinde “bitki bazlı” veya “vegan” olduğu söylendiğinde insanların yalnızca yüzde 20'si onu seçti, ancak “sağlıklı ve sürdürülebilir” etiketli aynı sepet yüzde 44'lük bir ilgi gördü.

Araştırmacılar artık farklı şekilde pazarlanması halinde nüfusun daha büyük bir bölümünün daha sağlıklı bir beslenme biçimine yönelebileceğini buldu.

YEDİ BİNDEN FAZLA KATILIMCI DAHİL OLDU
ABD'deki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekip, insanların "vegan" ve "bitki bazlı" gibi etiketlere nasıl tepki verdiğini belirlemek için ulusal bir gıda seçimi deneyi gerçekleştirdi.

Risk Analizi Derneği 2023 Yıllık Konferansı'nda sunulan çalışmada, 7.341 katılımcı et ve süt ürünleri içermeyen bir hediye sepeti ile et ve süt ürünleri içeren bir hediye sepeti arasında seçim yaptı.

Katılımcıların yalnızca yüzde 20'si et ve süt ürünleri içermeyen yiyecek sepetini vegan olarak etiketlendiğinde tercih ederken, yüzde 27'si bitki bazlı olarak etiketlendiğinde tercih etti.

Buna karşılık, katılımcıların yüzde 42'si sağlıklı olarak etiketlendiğinde et ve süt içermeyen yiyecek sepetini, yüzde 43'ü sürdürülebilir olarak etiketlendiğinde ve yüzde 44'ü sağlıklı ve sürdürülebilir olarak etiketlendiğinde tercih etti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 86'sı kırmızı et yiyen, yüzde 15'i vejetaryen, yüzde 59'u sağlıklı yiyen ve yüzde 7'si vegan olarak tanımladı.

Araştırmayı yöneten New York Şehir Üniversitesi'nde psikoloji yardımcı doçenti Dr. Patrycja Sleboda, "Bu etiketleme etkisi özellikle kendini kırmızı et yiyen olarak tanımlayan ve sosyo-demografik gruplar arasında yer alan bireyler arasında belirgindi."

"Dolayısıyla etiketleri değiştirmek; sağlıklı ve çevresel açıdan sürdürülebilir gıda seçimlerini teşvik etmek için düşük maliyetli, ölçeklenebilir bir müdahaledir." dedi.