Harvard Üniversitesi'nde dermatoloji uzmanı olan Dr. Neera Nathan, 680 binden fazla izlenme alan bir TikTok videosunda, düzenli olarak güneş kremi kullanan birçok kişinin kulak, boyun, saç derisi ve eller gibi doğrudan güneşe maruz kalan bölgeleri unuttuğunu söylüyor.

Elin dış kısımları, kulaklar, kafa derisi ve boyun doğrudan güneş ışığına maruz kaldığı için gözden kaçırılması özellikle tehlikeli yerler arasında.  

Dr. Nathan Newsweek'e yaptığı açıklamada, "Çoğu insan yüzüne güneş kremi sürüyor ancak bunun farkında değil ve bunlar çoğunlukla doğrudan güneş ışığına maruz kalıyor" dedi.

Stanford Üniversitesi'nde eğitim almış New Yorklu dermatolog Dr. David Kim de aynı fikirde ve güneş kremi sürmeyi en çok unuttuğumuz yerin kulaklar olduğunu, bunu da saç derisi ve ellerin izlediğini söylüyor. 

Dr. Kim, öğrenciyken, güneş kremi kullanmadan açık havada antrenman yapan sporcuların kulaklarında sıklıkla cilt kanseri tespit ettiğini söyledi. 

SAÇ DERİSİ ŞAŞKINLIK YARATTI
Söz konusu videoların yorum bölümü sosyal medya kullanıcıları tarafından yoğun ilgi gördü. TikTok kullanıcısı Gabybee, Dr. Kim'in videosunda "Güneş kremi dolu bir havuza atlayacağım" dedi. 

Başka bir kullanıcı, "Saç derisi mi!??? Aman Tanrım bunu bilmiyordum!" diye yazarken üçüncü bir kullanıcı da, "Ben dışarı çıkmıyorum" şeklinde yorum yaptı.

Cilt kanseri vücudun herhangi bir yerinde, hatta güneşe maruz kalmayan noktalarda bile ortaya çıkabilir.

Hücrelere zarar veren ultraviyole ışınlara sık sık ve doğrudan maruz kalmak, kansere neden olan bir mutasyona yakalanma olasılığınızı büyük ölçüde artırır. 

Dünya Kanser Araştırmaları'na göre cilt kanserlerinin yüzde 80'inden fazlası güneşe maruz kalmaktan kaynaklanıyor.