Sözcü'den Can Bursalı'nın aktardığı habere göre konut karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı kazanan yabancı uyruklu kişilerin işlemleri için aracılık yapan 60 kişi, İstanbul merkezli operasyonda gözaltına alındı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep'te düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan şüpheliler, İstanbul'a getirilerek sorguya alındı. Şüphelilerin kurduğu ağ ile, 800'ün üzerinde yabancının gayrimenkul yatırım şartını yerine getirmiş gibi göstererek vatandaşlık hakkını kazandığı tespit edildi.
Aracılık edip komisyon almışlar
Şüpheliler, suç örgütü kurma, göçmen kaçakçılığı, evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlamalarıyla gözaltına alındı. Operasyonu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı Şube Müdürlüğü ekipleri düzenledi. Gözaltına alınan şüphelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını, belirlenen limitlerin çok daha altında meblağlara alınabilmesi için aracılık ettiği ve karşılığında komisyon aldıkları belirlendi.
2021'den beri takip ediliyorlarmış
Bazı emlakçılar ve değerleme şirketleri üzerinden, güncel değeri 60 - 70 bin dolar bandındaki gayrimenkullerin, 2022 yılının mayıs ayına kadar 250 bin dolar olan alt limitten satıldığının tespit edilmesi üzerine teknik ve fiziki takip başlatıldı. 2021 yılından bu yana yapılan teknik ve fiziki takiplerde, yapılan usulsüzlüklerden yaklaşık 3 milyar 500 milyon liralık bir kazanç sağlandığı ileri sürülüyor.
Ne olmuştu?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına gayrimenkul yatırımı 2018 yılında yeni bir sektör doğurdu. 1 milyon dolar olan şart 250 bin dolara düşürülünce çok sayıda emlakçı, değerleme şirketi ve avukat bu alanda çalışmaya başladı. Yatırım şartı, 2022 yılının mayıs ayında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararla 400 bin dolara yükseltildi.