Milyarlarca dolarlık bir sektör haline gelen kilo verme endüstrisi, hızla form tutmayı sağlayan Ozempic ile yıldız oyuncusunu buldu.

Ancak uzmanlar Elon Musk, Oprah Winfrey, Rebel Wilson gibi ünlülerin de favorisi olan ve GLP-1 reseptör agonistlerinin yer aldığı bu ilacın kişide depresyon gibi ruh sağlığı sorunları veya intihar riskini artırma olasılığına dikkat çekiyor. 

Elon Musk... 

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, yaklaşık 300 bin yetişkinin verileri incelendi. Elde edilen sonuçlara göre bu popüler ilaçlar ile intihar, kendine zarar verme veya ruh sağlığı bozuklukları riskinin artması arasında önemli bir bağlantı bulunmadı. 

Oprah Winfrey...

Karolinska Enstitüsü Tıp Bölümü baş araştırmacısı Björn Pasternak, yaptığı açıklamada, "İlaçların kullanımı ile intihar, kendine zarar verme, depresyon ve kaygı ile ilişkili bozukluklar riskinin artması arasında net bir bağlantı bulamadık. Bu güven verici," diyor.

Geçtiğimiz yıl, Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bu ilaçlarla potansiyel olarak bağlantılı yaklaşık 150 intihar düşüncesi ve kendine zarar verme vakasının bildirilmesinin ardından bir soruşturma başlatmıştı.

Araştırma JAMA Internal Medicine’de yayınlandı.