Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, cuma günü uluslararası müttefiklerden vaadedilen hava savunma sistemlerinin teslimatını hızlandırmalarını talep etti. Zelenski ayrıca insani yardımlarda önemli eksiklikler olduğu uyarısında bulundu.

Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde yapılan 24. Ukrayna Savunma İletişim Grubu toplantısının açılışında konuşan Zelenski, silah sistemlerinin Rus güçlerini durdurmak için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

“Henüz teslim edilmemiş hava savunma sistemleri var. Bu, üzerinde anlaşılmış bir konu ama tam olarak uygulanmış değil” diye konuşan Zelenski, müttefiklerini Ukrayna’nın hava savunmasına daha aktif destek vermeye çağırdı.

ABD, 250 milyon dolarlık güvenlik yardım paketi açıklayacak
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Zelenski ile birlikte yaptığı konuşmada Biden yönetiminin Ukrayna için 250 milyon dolarlık bir güvenlik yardım paketi açıklayacağını belirtti. Austin, haziran ayındaki Ukrayna Savunma İletişim Grubu toplantısından bu yana ABD’nin Kiev için 4 milyar dolardan fazla yeni güvenlik yardımı taahhüt ettiğini söyledi. Austin ayrıca Zelenski ve Ukrayna halkının “dünyayı ilham verdiğini” belirtti.

Kanada Ulusal Savunma Bakanı Bill Blair, ülkesinin Ukrayna'nın Rusya içindeki askeri hedeflerde uzun menzilli silah kullanma talebini desteklediğini açıkladı. Blair, “Cumhurbaşkanı Zelenski ve bakanlarının bize çok net bir şekilde ifade ettikleri şeylerden biri, Rusya içinde bulunan hava üsleri ve askeri tesislerden önemli saldırılar aldıkları ve bu saldırıların şehirlerine, vatandaşlarına ve kritik altyapılarına yönelik olduğudur” dedi.

Öte yandan, daha fazla hava savunma sisteminin Ukrayna'ya henüz ulaşmamış olmasından hayal kırıklığı duyduğunu belirten Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD’yi anlaşmayı hızlı bir şekilde uygulamaya koymaya davet etti.