Yaşam

Bilimsel araştırma: Güneşlenmek fazla yağları da eritiyor

Yaygın görüş, insanların güneşli ve sıcak günlerde daha az aç olduklarını söylerken araştırmacılar şimdi bunun nedenini açıklıyor.

UV radyasyonu vücutta iştahı artıran açlık hormonu düzeylerini azaltır, ancak aynı zamanda stres hormonu norepinefrindeki artış da yağın parçalanmasını artırarak kilo alımını önler.

Farelerde yapılan yeni bir araştırmaya göre, enerji depolayan beyaz yağın, enerjiyi yakan kahverengi yağa dönüşmesine de neden oluyor. 

Hatta araştırmacılar, obeziteyi tedavi etmek için UV ışınlarının faydalarından kanser riskini artırmayacak şekilde yararlanmanın bir yolu olabileceğine inanıyorlar.  

FARELER BELİRLEYİCİ OLDU
Güney Kore'deki Seul Ulusal Üniversite Hastanesi'ndeki dermatologlar, normal bir diyetle veya yüksek yağlı bir diyetle beslenip beslenmemelerine bakılmaksızın, 12 hafta boyunca sürekli olarak UV radyasyonuna maruz kalan farelerin kilo almadığını keşfetti. 

UV radyasyonu, vücudun savaş ya da kaç tepkisinde önemli bir rol oynayan nörotransmitter norepinefrin düzeylerinde artışa neden oldu. Norepinefrin ayrıca kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. 

Leptin hormonu seviyeleri yükselir, bu da açlığın artmasına neden olabilir çünkü vücut bunu, vücudun depolanmış yağ formunda yeterli enerjiye sahip olmadığı sinyali olarak yorumlar.

Ancak araştırmacılar, hayvanların kilo aldığını görmek yerine, UV ışığına maruz bırakıldığında artan salınım veya norepinefrinin vücudun enerji için yağ depolarını parçalamasını sağladığını ve fiziksel aktiviteyi artırmadan daha fazla kalori yaktığını buldu.

UV ışığı ayrıca yağ dokusunun, vücutta ısı üretmek için enerji yakan kahverengi yağa dönüşmesine de neden oldu. 

Farelerin iştahı arttığında daha fazla kalori almasına rağmen vücut, beyaz yağı deri altında depolanmadan önce kahverengi yağa dönüştürerek ısıya dönüştürüyor ve böylece kilo alımını önlüyor.

YİNE DE DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR
Seul Ulusal Üniversite Hastanesi'nin baş araştırmacısı ve dermatolog Dr. Jin Ho Chung, "Bu çalışma, UV'ye maruz kalmanın kilo alımını engellerken iştahı artırabileceği mekanizmayı aydınlatıyor."

"Özellikle, UV radyasyonunun leptin seviyelerini düşürüp norepinefrini arttırması, dolayısıyla deri altı yağın kahverengileşmesini ve enerji harcamasını artırması gerçeği, obezite tedavisi stratejilerinin geliştirilmesi için çığır açıcı bir ipucu sağlıyor." dedi.

Keşifleri, UV'ye maruz kalmanın kilo alımını hafifletme, kan şekeri seviyelerini yönetme ve beyaz yağı daha sağlıklı kahverengi yağa dönüştürme faydalarından yararlanan tedavilerin önünü açabilir. 

Ancak uzmanlar bu bulguların, insanların güneş kremi sürmeden saatlerce güneş altında oturması veya solaryumda oturması gerektiği anlamına gelmediği konusunda ise uyarıda bulundu.