Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde Antakya’da ailesinden 4 kişiyi kaybeden Döne Kaya’nın “adil yargılanma” talebi ile başlattığı nöbet eylemi 10’uncu haftasında Ulus Meydanı’nda devam etti. Kaya’nın bu haftaki eylemine Saitbey Sitesi'nde yaşamını yitiren 9 yaşındaki oğlu için adalet isteyen Sema Olukpınar'ın yanı sıra depremde yakınını kaybeden birçok kişi katıldı. Bu haftaki eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de katıldı.

MA'nın aktardığı habere göre eylemde konuşan Kaya, “Adaletin sağlanmadığı her geçen gün yaşadığım acı katlanarak artıyor. İsminin önünde ‘cumhuriyet’ olan savcılık tam 17 aydır dava açmadı. Savcılık, 6 Şubat’ta vefat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kimlerin öldürdüğünü ortaya çıkarmaktan geri duruyor. Müteahhidinden bakanlığına kadar kimlerin suçlu olduğunu biliyorsunuz. Peki adalet nerede?” diyerek tepki gösterdi.

"Burada en üst sorumluluk Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın"
Yakınlarının ve 65 kişinin yaşamını yitirdiği binanın güncel deprem yönetmenliği yerine 1997 yönetmenliğine göre yapıldığını belirten Kaya, zemin etüdüne imza atan Antakya Belediyesi’nin de sorumlu olduğunu söyledi. Bilirkişi raporuna da işaret eden Kaya, binanın alüvyal toprak üzerine yapıldığını söyledi. Buna göz yumulduğunu dile getiren Kaya, “Amik Ovası üzerinde yer alan bu binanın nasıl olur da zemini kusursuz çıkabilir? Yapılan değerlendirmede binanın temel sisteminin 4 taraftan perdelenmemesinin de düzensizliğe yol açabileceği dikkate alınmamış” diye konuştu.

Binaların kamu izni ile yapıldığını ve bu nedenle kamu yetkililerin sorumlu olduğuna işaret eden Kaya, “Ben bir daha ölmek istemiyorum. Sorumlu kamu görevlileri yargılansın. Burada en üst sorumluluk Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nındır. Etkin denetimler yapmadığı ve güvenli yapı imalat süreci inşa etmediği için yapılar yıkıldı. Yapı imalat sürecini kar amacı güden kuruluşlara bıraktığı için binlerce yapının yıkılmış olması Bakanlığın tüm bu sürecin asli sorumlusu yapar” dedi.

Önder: Olası can kayıplarının önüne geçmenin yolu sorumluların adalet önünde hesap vermesinden geçiyor
Daha sonra DEM Parti Meclis Başkan Vekili Önder konuştu. Önder, kendisinin de bir depremzede ailesi olarak eyleme katıldığının altını çizerek şunları söyledi:

“Yaşanan depremde Adıyaman’da onlarca yakınımızı kaybettik, evlerimiz yıkıldı. Şimdi hak arayan, adalet arayan ailelerin Meclis’te seslerine ses olmaya çalışıyoruz. Burada iki tane vahim nokta var; Birincisi eğer adalet yerini bulmaz ise adalet arayan aileler, depremzedeler her gün bir daha enkaz altında kalıyorlar. Her gün bu acı katlanarak artıyor.

Adalet yoksa bir ülkenin ışığı söner. Sorumluların adalet önünde hesap vermeleri gerekiyor. Bu yapılmazsa ne oluyor; Siz bir yandan dönüşüm yapıyorsunuz ama bir yandan da kamu görevlisi nasıl olsa bugüne kadar yargılanan kimse yok diye önüne gelene imza atmakta tereddüt etmiyor. Dolayısıyla gelecek depremlerdeki olası can kayıplarının önüne geçmenin yolu da bu sorumluların adalet önünde hesap vermesinden geçiyor. Bundan daha etkili hiçbir mekanizma yoktur. Görmeden imza atanlar, denetlendi diyenler, mevcut mevzuata uygun yapmayanlar kim varsa bunlar yargı önüne çıktığında geleceğe dair en etkili önlemi almış olursunuz.”